Yöneticilerin İnsan Kaynağı Yönetiminde Yaptıkları 4 Hata

Yöneticilerin İnsan Kaynağı Yönetiminde Yaptıkları 4 Hata

İnsan kaynakları yönetimi, yöneticilerin başarısını etkileyen en önemli konu. İyi insan kaynakları, sizi başarıya ulaştırırken; doğru seçilmemiş insan kaynağı başarısızlığa davetiye hazırlıyor. Bu konu önemli olsa da, yine de en çok bu konuda hata yapılıyor?

1-İşe alımları ve işten çıkarmaları hızlı yapmak 

Duygusal bir toplum olmamız, iş hayatımızın her alanına yansıyor. İşe alımlarda bunu daha net görüyoruz. İşe alım yaparken, duygusallık bazen mantığın önüne geçebiliyor. Bir adaya kanınız ısındı diye, onu işe alabiliyorsunuz. Bir iki pozitif özelliği belki de daha fazla kötü özelliğinin önüne geçebiliyor. Böyle olunca, işe alımı hızlı yaptığınızdan olumsuz özellikler konusunda yeterince bilgi sahibi olamıyorsunuz. Bu da hatalı tercih yapmanıza neden olabiliyor.

İşten çıkarmalarda da aynı duygusallığın izlerini görebiliyorsunuz. Bir çalışanı sevmiyorsanız, kanınız ısınmadıysa onun hataları daha fazla gözünüze batıyor. Normalde aynı hatayı başkası yapsa, bir şey demeyecekken o hata yapınca köpürebiliyorsunuz. Bu hatalar artmaya başlayınca, tolerans düzeyiniz düşüyor ve zamanından önce çalışanı işten çıkabiliyorsunuz. Ve çalışanınız, değerlendirilememiş bir insan kaynağı olarak hanenize yazılıyor.

2-İşten çıkarmaları yavaş yapmak

Bir çürük domates, bir kasa sağlam domatesi bozabilirmiş. Bu durum şirketinizde de gerçekleşebilir. Çalışmasını, hareketlerini beğenmediğiniz, bir çalışana gereğinden fazla sabır göstermek zararlıdır. Siz onun düzeleceğini, bu hataları yapmayacağını düşünürsünüz, ama o, hataları yapmaya devam eder. Davranışlarının değişeceği umar, onu göndermeyi ertelersiniz. Onun davranışları düzeleceğine, kötüleşir. Çünkü eğer davranışlarında, huylarında bir sorun varsa, bunun kolay değişmesini beklemeyin. Bu durum karakterle ilgilidir ve karakterin değişmesi çok zordur.

Tahammül ettiğiniz, zarar görmesini istemediğiniz için tuttuğunuz yanlış çalışan, zamanla diğer ekibi de etkileyebilir. Onun hatalarını diğer arkadaşları da görürler. Bu hatalar karşısında bir şey yapılmadığını görürlerse, onlar da eskisine oranla daha rahat davranmaya başlarlar.Ve sorunlu çalışan sayınız artar.

3-Adaletli olmamak 

Yöneticinin işinin en zor kısımlarından birisi ; adil davranma kısmıdır. İnsan çalıştırıyorsanız, onlara adil olmanız gerekir. Bu hiç kolay değildir. Çünkü herkes kendisinin değerli olduğunu, özen gösterilmesi gerektiğini düşünür. Böyle olunca da siz bir kişiye fazla özen gösterirseniz, diğerine haksızlık etmiş olabilirsiniz. Bu yüzden adillik yöneticinin temel sorumluluklarından biridir. Zaten adil bir yönetici değilseniz, bunu çalışanlarınız hemen anlarlar. Ve size saygı duymamaya başlarlar. Adalet güvenin temelidir. Siz çalışanlarınıza karşı ne kadar adaletli olursanız, çalışanlarınız da size o derece güvenirler.

4-Potansiyelleri doğru kullanamamak 

Yönetici şirketinin teknik direktörü gibidir. Çalışanların özelliklerini iyi bilmeli, onların eksiklerini onlardan önce tespit etmelidir. Her çalışanın kapasitesi, yeteneği farklıdır. Kim nerede daha iyi görev yapar, bunu tespit etmeniz gerekiyor.

Çalışanlar işletmeye yukarıdan bakamadıkları için hangi pozisyonda daha verimli olabileceklerini tahmin edemezler. Bu yüzden yönetici her çalışandan maksimum performans almak için, onu doğru yerde değerlendirmelidir.

Çalışanların iyi yaptıkları ve kötü yaptıkları şeyleri önceden belirlemek, onu doğru bir şekilde yönlendirmek şirketinize çok şey kazandırabilir. Seçtiği bölümün ne işe yaradığını bilmeyen insanların çoğunlukta olduğu ülkemizde, insanların potansiyellerinin farkında olmaları sağlamak önemli bir yetenektir. Bu yüzden çalışanların potansiyellerini keşfetmeli, onları doğru yönlendirmelisiniz.

Markalar insanlar üzerine kuruludur. İyi olan marka değil, onun arkasında olan insan kaynağıdır. İnsan kaynağının yönetilmesinde de kilit nokta yöneticidedir.

Yönetici insan kaynağını doğru kullanabilirse şirketinin gelişmesinde önemli rol oynayacaktır.

Univerist Kozyatağı-Ataşehir-Suadiye-Acıbadem-Dragos-Kartal-Çamlıca-Çekmeköy

Univerist Kozyatağı-Ataşehir-Suadiye-Acıbadem-Dragos-Kartal-Çamlıca-Çekmeköy

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir